Πώς θα μιλήσω στο παιδί μου για την επίσκεψη στον ψυχολόγο

Οι γονείς αναφέρουν συχνά ότι τους ανησυχεί πώς θα μιλήσουν στο παιδί τους για την επίσκεψη στον ψυχολόγο. Παρακάτω βρίσκονται κάποιες ενδεικτικές απαντήσεις στις συχνότερες ερωτήσεις των γονέων.

Πού να πω στο παιδί μου ότι θα πάει;

Αυτό που προτείνω στους γονείς είναι να λένε την αλήθεια στο παιδί τους για το ποιον πρόκειται να επισκεφθεί. Πολλές φορές οι γονείς ανησυχούν μήπως το παιδί νιώσει άσχημα ή φοβηθεί και επιλέγουν να παρουσιάζουν τον ψυχολόγο ως κάποιον που το παιδί θα πάει να παίξει ή ως δάσκαλο που θα πάνε εκεί για να τους μάθει κάτι.. Αυτό, όμως, με τη σειρά του δημιουργεί κάποιες προσδοκίες στο παιδί, οι οποίες μπορεί να μην εκπληρωθούν, κάτι που ενδεχομένως δεν θα βοηθήσει στην συνεργασία μαζί του και στο χτίσιμο μίας θεραπευτικής σχέσης. Για το λόγο αυτό, είναι καλό να μιλήσετε στο παιδί σας με ειλικρίνεια και να του εξηγήσετε με απλό και κατανοητό τρόπο αντίστοιχο της ηλικίας του ποιον πρόκειται να επισκεφθεί.

Τι χρειάζεται να γνωρίζει το παιδί για την επίσκεψη;

Αυτό που θα ήταν καλό να συμπεριλάβετε στην συζήτησή σας με το παιδί είναι:

-πού θα πάει, πώς θα είναι ο χώρος που θα επισκεφθεί

-ποιον θα συναντήσει εκεί(έναν κύριο ή μία κυρία, πώς τον λένε)

-ποια είναι τα θέματα που σας απασχολούν και σκεφτήκατε ότι θα ήταν βοηθητικό να πάει εκεί

Είναι σημαντικό να ρωτήσετε το παιδί αν έχει καταλάβει αυτά που του ειπώθηκαν, να συζητήσετε πως του φαίνεται και να του δώσετε το χώρο να εκφράσει τι περιμένει το ίδιο.

 

Για ποιο λόγο να του πω ότι θα πάει στον ψυχολόγο;

Σε αυτό το σημείο το μυστικό είναι ξανά η ειλικρίνεια. Μπορείτε να πείτε στο παιδί σας τον λόγο που σκεφτήκατε να ζητήσετε βοήθεια. Είναι σημαντικό να μην εκλάβει το παιδί την επίσκεψη του ως μία ένδειξη τιμωρίας για την συμπεριφορά του. Μπορείτε να εστιάσετε στο ότι νοιάζεστε και θέλετε να το βοηθήσετε. Θα ήταν χρήσιμο, επίσης, να αναφέρετε ότι και εσείς θα χρειαστείτε βοήθεια γιατί κάποια θέματα μπορεί να μην τα έχετε χειριστεί απόλυτα καλά. Αυτό συχνά ανακουφίζει το παιδί, διότι νοιώθει ότι οι γονείς του μοιράζονται την ευθύνη για την δυσκολία που υπάρχει στην οικογένεια.