Το πρόβλημα ως “βιβλίο”

Μιλώντας με μία νεαρή πελάτισσά μου μου περιέγραψε το πρόβλημά της ως εξής:

«Υπάρχει μία βιβλιοθήκη, κάποια βιβλία εκεί περιέχουν τα προβλήματά μου…Αν η θεραπεία πάει καλά, κάποιος θα με βοηθήσει να καταφέρω να βγάλω ορισμένα από αυτά τα βιβλία ένα-ένα και η βιβλιοθήκη να αδειάσει»… (έφηβη, 15 ετών)

 

Εσάς τι περιέχει η δική σας “βιβλιοθήκη”»; Ποια είναι τα δικά σας βιβλία; Είναι μεγάλοι τόμοι ή μικροί; Μήπως κάποια από αυτά τα διαβάζετε πολλές φορές και κάποια άλλα δεν τολμάτε να τα αγγίξετε γιατί θα πάρει χρόνο το ξεφύλλισμά τους;

Υπάρχουν άραγε άδειες βιβλιοθήκες; Και αν ναι, τότε η βιβλιοθήκη μήπως είναι πλέον άχρηστη, πιάνει χώρο τζάμπα, καθώς πλέον δεν φιλοξενεί αυτό για το οποίο κατασκευάστηκε.

Και η θέση των βιβλίων; Η θέση που καταλαμβάνει κάθε βιβλίο εξαρτάται από την θέση και το μέγεθος των υπολοίπων.. Κάποια βιβλία δεν χωρούν σε ένα ράφι, γιατί δεν έχει μείνει χώρος από τα υπόλοιπα. Με ποιο κριτήριο να τα ταξινομήσω;

Αν κάποιο βιβλίο βγει από την θέση του, η θέση θα μείνει άδεια και κάποιο άλλο βιβλίο θα χρειαστεί να πάρει την θέση αυτή..

Όταν το βιβλίο παίρνει την θέση του προβλήματος και η βιβλιοθήκη της ζωής: τα προβλήματα καταλαμβάνουν μία θέση στην ζωή μας, ανάλογα με τον χώρο που τους δίνουμε.. Πώς μπορεί ο χώρος αυτός να αλλάξει; Και αν δεν αλλάζει ο χώρος που καταλαμβάνει ένα πρόβλημα, μήπως η αλλαγή θέσης θα βοηθούσε; Η ανάγνωση του προβλήματος, όπως η ανάγνωση ενός μυθιστορήματος, ίσως το τοποθετούσε σε μία θέση πιο κάτω στην προσωπική μας “βιβλιοθήκη”. Άλλωστε, τα βιβλία που διαβάστηκαν και αντλήθηκε το νόημα τους μπορούν να τοποθετηθούν και στα πιο κάτω ράφια ή να εξακολουθούν να παραμένουν ψηλά αν μας βοηθούν, αν αντλούμε νόημα από αυτά ή αν ξέρουμε πλέον την χρησιμότητά τους.