Ατομική Ψυχοθεραπεία

Τι είναι η ψυχοθεραπεία; Ετυμολογικά η λέξη ψυχοθεραπεία προέρχεται από την ψυχή και «θεραπεύειν» που στα αρχαία ελληνικά σημαίνει φροντίζω. Η ψυχοθεραπεία που παλαιότερα ονομάζονταν διαφορετικά και ομιλητική θεραπεία αναφέρεται στο διάλογο μεταξύ δύο ανθρώπων, του θεραπευτή που διαθέτει τις γνώσεις και του θεραπευόμενου ή αλλιώς “πελάτη” που αναζητά βοήθεια και έχει ως στόχο την ανακούφιση από τον ψυχικό πόνο.

Σε αυτό τον διάλογο, ο πελάτης ζητά βοήθεια και ο θεραπευτής με τη σειρά του είναι εκεί για να δημιουργήσει ένα κατάλληλο περιβάλλον συζήτησης που θα οδηγήσει στην ανάδυση νέων οπτικών και στην δημιουργία νέων αφηγήσεων. Ο θεραπευτής δημιουργεί ένα πλαίσιο επικοινωνίας μέσα στο οποίο ο πελάτης μπορεί να παρατηρήσει τον εαυτό του, τις σκέψεις του και να διερευνήσει πιθανές εκδοχές και προτάσεις λύσεων.

Κατά τη διάρκεια της ψυχοθεραπείας αναζητούμε μαζί με τον πελάτη τις κατασκευές της δικής του πραγματικότητας με στόχο την λειτουργική διατάραξη των εγκατεστημένων σχημάτων επικοινωνίας που ακολουθεί στη ζωή του και τον οδηγούν σε αδιέξοδο ή προκαλούν ψυχικό πόνο.